CMI - Closet Mass Index,  Garderobsuppdatering

Kaliberar din garderob -Räkna alla kläderna i din garderob.

Läste ett underbart inlägg som handlar om att, idag kan vi vår klädstorleken bättre en storleken på vår egna garderob. Det vi flesta vet om våra garderober, är att den är för stor och att vi allt som oftast inte hittar något i den.

Jag likt henne i artikeln har räknat våra kläder under en längre tid, utan att vet att det fanns något som hette CMI, Closet mass index. Det är kul att veta hur många plagg man har och att det finns ett term för något som man gjort ett tag. För att få vet mer om CMI läs vidare.

Du kan kalkylera ditt eget CMI – Closet mass index eller rättare sagt få fram det genom att räkna antalet plagg du har i din garderob, redan idag. CMI hjälper dig att få bättre koll på hur många plagg du har av olika typer, vilka du använder och inte använder. Även få en överlick hur dina kläder är fördelade på antalet ny köpta plagg, secondhand plagg och antal plagg du har fått.

Jag håller på att samtidigt skaffa mig en lista över plaggen jag har i garderoben och ta reda på hur ofta jag använder dom. Inte klart än då jag precis börjat med lovar visa när jag fått till den.

Du kan i alla fall räkna antalet plagg du har, till att börja med. Varför inte, också koll upp vilka plagg du har köpt secondhand, nytt och hur många har du fått av någon. Vad som också går att få fram är vilka plagg använder du och vilka plagg använder du inte.

När du har räknat plaggen, kollat upp vilka du köpt second hand, nytt eller fått av någon och sen sett över vilka du använder och inte använder då kan du få fram följande uppställning:

Closet mass index

 • Secondhand: XX st
 • Köpt nytt: XX st
 • Gåvoplagg: XX st
 • Totalt: XX st
 • Oanvänt: XX st

För att se hur det mitt CMI ser ut se bilden ovan. Mitt CMI för min Capsule wardrobe Januari – Mars. Mer om Capsule garderob i kommande inlägg.

Vad jag inkluderar

Nederdelar

 • Secondhand 10st (4 byxor, 6 kjolar)
 • Gåvoplagg 2st (1 par byxor, 1 kjol)
 • Nytt 1st (1 Kjol, Karen Millen)

Överdelar

 • Second hand 5st (Vit topp, Rödvins topp, blåsvart, Spets topp x2)
 • Gåvoplagg 2st (Rött linne, Vitt linne)
 • Nytt 5st (Gant, Zara 3st, Cashmir topp + Spets linnen. Body/rea,)

Kavajer & klänningar

 • Secondhand 12 st (1 svart, 1 SvartVitt, Blå 2 st, 1 röd, 7st)
 • Gåvoplagg 0 st
 • Nytt 2st (1 Ralph Lauren, 1 Blå Mango)

Vad jag inte inkluderar

Jag skippar underkläder, träningskläder, skor, pyjamas och accessoarer för det är inget jag som jag använder på det sättet eller köper speciellt mycket av.

Vad jag strävar efter?

Jag strävar inte på någon sätt efter en helt minimal garderob, jag älskar kläder för mycket för att kunna ha ca 30 plagg för hela året. Tror jag. Nu i alla fall. Det jag vill ha i min garderob är plagg som sitter bra, är av bra kvalité och som jag använder. Helst secondhand plagg och gåvoplagg. Jag kan köpa nytt om det är nyckelplagg som jacka, kavaj. Men det händer inte ofta. och jag brukar kunna hitta det secondhand.

Det jag försöker är att ha så få plagg som möjligt uppe samtidigt för att göra det lätt att klä på mig på morgon och hitta kläder jag gillar när jag vill ha dom. För att hör mer om min Capsule wardrobe och hur jag uppdaterar min garderob för säsongen, utan att köpa nya plagg, kolla nästa inlägg. Se till att följa också så du inte missa nästa inlägg.

Hur ligger man till enligt den stora massan?

Jag gillar inte att jämföra mig. Även om det är kul att se hur andra har det är det svårt att se vad som är rätt och fel bara på siffror. Därför är det kul att se dom, men du måste tänka till vad det är som funkar för dig. Det jag försöker tänka på är min klädkombination och storlek på garderob och att den känns hållbar för mig, miljön och min plånbok. Samt hur mycket plats tar min garderob. Är det hållbart. Kan jag svara ja då brukar det kännas bra annars försöker jag göra förändringar för att göra den bättre.

Din tur

Nu är det Din tur att agera, om din garderob är från en annan era, är det dags att agera. Målet behöver inte nödvändigtvis vara att ha så lite som möjligt utan att bara ha plagg som du använder i garderoben. Resten. Plocka undan.

Inspireras inte av antalet plagg jag har eller inte har, utan motiveras av min och andras historia för att jobba mot en hållbar och enkel garderob. Våga också lägga in din egen prägel på det hela så det passar för dig. Sen gör det till en rutin att räkna och hålla garderoben i säsong på ett hållbart sätt – fortsätt att räkna antalet plagg du har.

Jag gör det varje gång det är dags att uppdatera garderoben. För en ny säsong. (Vår/sommar eller Vinter/höst)

Tycker du detta är intressant se till att följa bloggen och läs vidare. Prova även att ta nästa steg, Att räkna hur ofta du använder dina plagg. Ett superbra sätt att få insikt i din personliga stil, köpvanor, beteende kring din garderob och ev. dåliga och bra köp.

Följ oss på Instagram och Facebook för mer gemenskap och utbyte.

/En massa kärlek, Angela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *