Köpfri

Köpfritt 2021

Ett garderobsäventyr för att göra din garderob till din butik

Follow my blog with Bloglovin

Under 2021 vill jag fokusera på Garderobsakuten och hjälpa dig att få koll på din garderob på ett hållbart och miljömedvetet sätt och introducera dig till secondhand shopping på ett roligt och kreativt sätt. Allt för att skapa flera #garderobshjältar.

Kan du se snygg ut utan att köpa ett enda nytt plagg under ett helt år?!

Jag har en stark tro att jag och du kan vara snyggt klädda med de kläder vi redan har i garderoben. Jag tror även det går att uppdatera garderoben utan att köpa nytt eller ens lägga ut några pengar alls.

Är du intresserad av att få reda på hur detta är möjligt, häng med genom att följa garderobsakuten här eller på Instagram – klicka här.

Grunden för ett Köpfritt år

Jag ska under 2021 fokusera på att vara köpfri och endast konsumera det som är livsviktigt och framför allt se till att använda det jag redan har.

Vad jag inversterar i under 2021:

 • Tjänster för att reparera saker som har gått sönder
 • Tjänster som förenklar och tar hand om min kropp och själ.
 • Förbrukningsmaterial så som strumpebyxor och sockar

Vad jag frigör ifrån, undvika att skaffa mer:

 • Kläder
 • Skor
 • Accessoarer (Smycken, väskor mm)
 • Underkläder
 • Smink

Om jag behöver köpa något livsviktigt så ska jag i första hand försöka låna det, alternativt köpa det begagnat eller byta till mig det mot något som jag inte behöver längre.

Varför jag (och du) bör ha ett köpfritt år

Jag kommer satsa på köpfritt så mycket det går. Antingen, helt köpfritt eller låg konsumtion är målet. För om det finns ett köpbehov så försöker jag köpa de mesta secondhand för att minska på konsumtionen och framför allt nykonsumtion vilket är det som påverkar vår miljö mest och det vill jag inte vara en del av mer. Detta är också en av de första anledningarna till varför jag vill vara köpfri under 2021. Jag är ingen shoppaholic men jag behöver inte mer saker, om de kommer upp ett behov, i så fall ska det köpas secondhand.

Använd det du har

Den andra anledning som ligger till grund till mitt beslut är möjligheten till att använda det jag redan har köpt så väl kläder, inredning, böcker, etc. jag har en massa kläder och tillräckligt med inredning och annat som behövs när man bor i hus. För att kunna få nytta av det jag har vilka inte fylla på mer utan verkligen ta mig tid att använda det. Vid behov rensa ut så jag endast har det jag verkligen vill ha. Vilket ta mig till min tredje anledning.

Frigöra tid

Tredje anledning är att jag vill få mer tid och göra mitt liv enklare. Jag är ingen megashoppare men älskar secondhand butiker och där kan jag spendera flera timmar ibland. Lite som terapi.

Spara pengar

Den sista ät en stor och viktigt del av varför jag gör detta och det är så klart sparandet av pengar som blir när jag inte köper något onödigt under ett helt år. Hur mycket det kan tänkas vara vet jag inte än. Så det får jag ta reda på.

Köpfrimånad, vecka eller dag

Mindre utmaningar, 1 dag upp till 1 månad för dig som vill vara med på en light version.

För dig som anser att 1 år kan vara för mycket finns så klart möjligheten att vara med kortare perioder under året. Eftersom jag tycker det är viktigare att försöka än att inte göra något alls.

Därför kommer jag även sätta igång utmaningar vissa månader, veckor och dagar för kortare utmaningar som du lätt kan vara med på. Allt ifrån 1 dag, 1 vecka till en månad.

Oavsett vad du gör är jag säker på att du kommer lära dig och bli mer medveten om dina köp vanor. Jag hjälper dig på resan och gärna få mer utav din garderob och på de sättet bli en av många #garderobshjältar med garderob och klädstil som är din, hållbara och medvetet sammansatt så den passar din livstil.

Förberedelser inför ett köpfritt år

Jag har gått igenom följande områden för att förbereda mitt Kläd-köpfria år.

 • Kollar appar på mobilen för secondhand shopping (ska jag ta bort eller ej) hmm de får vara kvar eftersom handlar ändå inget online än..
 • Tar bort Email utskick från butiker.
 • Klädbehov under året. Vad för behov ser jag under året? Fester(student, bröllop, födelsedag) Ny period livet(nytt jobb, tävlingar, aktiviteter etc)
 • Aktiviteter som kräver specifik klädstil. (Jag ska dansa i år och ska ta en titt vad jag har i garderoben för att dansa i)
 • Inventering, snabb koll av vad som finns i garderoben och förråd – Kläder och underkläder, vantar mössor, skor och sommargardroben
 • Aktiviter under nästa år (födelsedagar, jul, presenter, resor, konster, restaurangen och fikabesök etc)
 • Behov under nästa år som jag vet redan nu kommer komma upp (frisör, massage, gymkort, busskort, hårprodukter, sminkprodukter)
 • Inventering av garderoben och förråd – Kläder och underkläder, vantar mössor, skor och sommargardroben
 • Prenumerationer (tidningar, streaming tjänster, brevutskick mm) vilka ska jag ha kvar och vilka ska jag avsluta.
 • Hur tänker jag kring kostnader kring trädgården, odling mm?
 • Hur tänker jag med huset och dess behov? Vi håller på att planera renovering och ev kommer vi sätta igång under nästa år.
 • Hur gör jag med pysselintreseen mm

Mer om svararen på ovanstående frågor kommer i nästa inlägg.

/En massa kärlek, Angela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *